Mažeikių TAU vienija senjorus

Svajonių universitetas – jame nėra nei egzaminų, nei sesijų, tik naudingos žinios, išvykos ir renginiai. Tokia organizacija išties egzistuoja – tai Trečiojo amžiaus universitetas (TAU). Mažeikių rajono TAU netrukus pradės jau šeštus mokslo metus. Universitetas įsikūręs Mažeikių Sodų pagrindinėje mokykloje ir vienija daugiau nei 200 vyresnio amžiaus žmonių.

Nauji mokslo metai

Lietuvoje daugiau nei 40 Trečiojo amžiaus universitetų ir maždaug 10000 studentų. 2011 metais Mažeikių TAU užregistruotas kaip asociacija ir pradėjo veiklą kaip savarankiška organizacija. Mažeikių Trečiojo amžiaus universiteto vadovė Onutė Venslovienė atskleidė, kad per pirmuosius veiklos metus netrūko sunkumų – vos 15 žmonių aktyvas neturėjo patirties, kaip organizuoti veiklą, tačiau laikui bėgant žmonių, norinčių prisijungti, daugėjo. Šiuo metu universitetą lanko 200 nuolatinių bei dar apie 100 kartkartėm užsukančių senjorų.

TAU mokslo metus pradeda nuo spalio 1-osios – Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos, o baigiasi gegužės 1-ąją dieną. Penktadienį, rugsėjo 30 dieną, Mažeikių TAU švęs šeštųjų mokslo metų atidarymo dieną. Tradiciškai šventės metu bus inauguruojami nauji studentai.

Vyksta paskaitos

Visi studentai nori ne tik praleisti laiką, bet ir pasiklausyti kokybiškų paskaitų. „Daugiausia universitetą lanko žmonės su aukštuoju išsilavinimu – buvę pedagogai, gydytojai“, – sakė Mažeikių universiteto vadovė.

Paskaitas, tvarkaraščius studentai ir dėstytojai diskutuodami parengia patys. Kiekvienas fakultetas savarankiškai  planuoja ir organizuoja savo veiklą. Vieni fakultetai užsiėmimus rengia 2 kartus per mėnesį, o kiti, pavyzdžiui, užsienio kalbų – kiekvieną savaitę.

Universitete yra 12 fakultetų: dvasinio tobulėjimo, sveikatos, teisės, politologijos ir t. t. „Pagal poreikius, pomėgius studentai gali pasirinkti, kokius fakultetus nori lankyti“, – pasakojo rektorė. Daugiausia susidomėjimo, pasak vadovės, sulaukia sveikatos, dvasinio tobulėjimo, sporto ir sveikos gyvensenos fakultetai. O. Venslovienė atskleidė naujieną – šiais metais bus steigiama lietuvių kalbos mokymo grupė grįžusiems iš užsienio žmonėms, jų vaikams, jau primiršusiems gimtąją kalbą.

 Keliauja į užsienį

Universitete studentai ne tik įgyja naujų žinių iš įvairių mokslo sričių, sportuoja, bet ir užsiima menine veikla. Mažeikių TAU yra net keletas saviraiškos kolektyvų: moterų ansamblis „Žara“ (vadovė L. Gelžinienė), choras (vadovė J. Grušienė), šokių kolektyvas „Serbentėlė“ (vadovė I. Valiuvienė), kapela „Akordas“ (vadovas R. Petrulis). Studentai, lankantys buities fakultetą, gamina suvenyrus, dovanėles vienas kitam.

Universiteto studentai ne tik klauso paskaitų, dalyvauja edukaciniuose užsiėmimuose, sportuoja, bet ir keliauja. Kiekvienais metais organizuojamos 1–2 kelionės į užsienį bei 2–3 kelionės po Lietuvą. TAU nariai jau aplankė Čekiją, Italiją, Kroatiją, Bavariją, Peterburgą, Paryžių. Šiais mokslo metais planuojama kelionė į Olandiją arba Norvegiją.

Skina pergales

Vyriausia Mažeikių TAU narė – Sporto ir sveikatingumo fakulteto dekanė, ilgametė kūno kultūros mokytoja Birutė Paulauskienė. „Ji lenkia mus visus ne tik savo amžiumi, bet svarbiausia – gera nuotaika, optimizmu, meile gyvenimui“, – sakė O. Venslovienė. B. Paulauskienės ir V. Donėlos vadovaujama sportininkų komanda skina pergales. Paskutinė iš jų – Žemaitijos zonos TAU universiadoje laimėta I vieta. Spalio 7–8 dienomis Mažeikių TAU sportininkai ir jų palaikymo komanda išvyksta į Visagine vyksiančią universiadą, kurioje taip pat tikisi parodyti gerus rezultatus.

Noriai susipažįsta su IT

Informacinės technologijos šiais laikais neatsiejama gyvenimo dalis. Universitete yra IT fakultetas, kuriam 10 kompiuterių padovanojo AB „ORLEN Lietuva“, taigi TAU studentams suteikiama galimybė išmokti naudotis kompiuteriu. Pasiteiravus, ar aktyviai studentai susipažįsta su naujosiomis technologijomis, rektorė teigė, kad senjorai noriai gilina žinias, kurių reikia norint nemokamai bendrauti su vaikais ir anūkais, gyvenančiais užsienyje.

TAU suteikia galimybę, pabaigus darbinę veiklą, vėl pasijausti pilnaverčiais. „Didžiausia laimė – tai visų buvimas kartu, bendravimas, mokslo žinių siekimas, susitikimai su bendraminčiais iš kitų Lietuvos TAU“, – mintimis dalijosi vadovė.

Visi aktyvūs žmonės nuo 45-erių metų kviečiami prisijungti prie TAU bendruomenės ir pasisemti žinių, pakeliauti ir pabendrauti. Norintys įstoti laukiami kiekvieną antradienį 12–13 val. Mažeikių Sodų pagrindinėje mokykloje įsikūrusiame universitete.

Kristina KONČIŪTĖ

Nuotraukos iš Mažeikių TAU archyvo

1. TAU nariai jau aplankė Čekiją, Italiją, Kroatiją, Bavariją, Peterburgą, Paryžių.

2. B. Paulauskienės ir V. Donėlos vadovaujama sportininkų komanda skina pergales. (nuotrauka su oranžiniais marškinėliais)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode